Postup! Oslabený favorit udolán na penalty

Bospor se může těšit na los hlavní soutěže domácího poháru MOL Cupu! Třetiligového nováčka Hlubinu udolali Bohumíňáci po bezbrankovém duelu a úspěšném penaltovém rozstřelu, pomohlo jim i poměrně brzké vyloučení hostujícího Fréborta. Přesilovku mohli při ostré premiéře nového kouče Filipa Racka zužitkovat už dřív, nakonec si ale oslavy postupu nechali až dovednostní soutěž.

Unie dorazila bez zraněných útočníků Badalyana a Kalaye, ale ztráty sčítali i domácí. Mimo zůstala nová posila Mario Tovaly, chyběl útočník Jonasz Piekoś a zatím jen na lavičce zůstal i rekonvalescent Jan Kodeš. Poprvé si dres Bosporu oblékli David Smilek, Johnny Ndanusa a Martin Váňa, který jako první prověřil pozornost brankáře Bílého v 7. minutě projektilem z trestného kopu.

O chvíli později se bohumínští fanoušci zlobili, že se nečervenalo a zároveň se nepískala penalta za zákrok na Františka Hanuse, jenže v 16. minutě pak Ndanusa vysunul za obranu unikajícího rychlíka Smilka, kterého nešikovně srazil obránce Frébort a musel putovat předčasně pod sprchy. Váňův další pokus z trestního kopu pak i kvůli teči skončil jenom pár decimetrů vedle tyče branky Hlubiny, mezi více než čtyřmi stovkami fanoušků to jenom zahučelo…

Třetiligový tým držel míč, Bospor se nepouštěl z pevného bloku, tak šancí moc nepřibývalo. Šindler hlavou zakončoval těsně nad domácí branku, do zajímavé pozice se protlačila i hostující posila Fulnek, ovšem Jakub Kodeš spolu s Martinem Sporyszem jeho ránu srazili na roh. Posledně jmenovaný záložník Bosporu se pak ukázal i na opačné straně, kde situaci zase řešili Bílý spolu s obránci Unie.

Ve 40. minutě při pasu za obranu Smilek byl u míče o něco dřív než brankář Hlubiny, těsně před jejich vzájemnou srážkou ale nestihl lobu dát razanci, a tak hosté stihli odvrátit balón ještě před brankovou čárou na roh. Největší šanci prvního poločasu měl přesto v nastavení hlubinský Šindler, který se po rohu opřel ve vápně do míče, naštěstí reflexivně zasáhl výtečný Jakub Kodeš.

Po obrátce už i oslabené Hlubině docházely síly, a tak blíže k postupovému gólu byli domácí. V 52. minutě po akci Smilka gólman Bílý neudržel míč, ale obrana Unie stačila dorážku Ondřeje Kubíka do opuštěné brány srazit na roh. Po hodině hry nedosáhl hlavou na míč Hanus, v 72. minutě se pak rána Váni otřela o spojnici. Po jeho dlouhém autu a prodloužení hlavou spálil čtyři minuty před koncem tutovku z malého vápna nad bránu pálící Ondřej Václavíček, v závěru prováhal šanci Viktor Kubinski.

Rozhodnout musely penalty. Hostující Perette byl úspěšný, Hanus také. Také ve druhé sérii uspěli Marciňa a Václavíček, Fulnek dostal Hlubinu do vedení, ale Martin Sporysz vzápětí zaváhal. Jenže ve čtvrté sérii neuspěl hlubinský Šindler a Jan Ferenc náskok soupeře znovu vynuloval. Pak nezaváhali Sasko, na bohumínské straně Váňa, svou penaltu proměnili i Byrtus a Kubík. V sedmé sérii ovšem ostravský Dybal mířil nad břevno a postup Bosporu bezpečně pojistil Martin Gaži!

„Kluci tam proti kvalitnímu soupeři nechali maximum. Pomohla nám červená karta, která přišla brzy, v závěru jsme mohli zlomit zápas dříve a nemuselo dojít na penalty, ale zase pro fanoušky to bylo atraktivní vyvrcholení s dobrým koncem,“ prohlásil asistent trenéra Bosporu Patrik Poštulka.

FK Bospor Bohumín – TJ UNIE Hlubina 0:0, 6:5 na pen. Rozhodující penalta: Gaži. Sestava Bosporu: Jakub Kodeš – Bloksch, Kubík, Václavíček, Fulier – Sporysz – Smilek (86. Ferenc), Hanus, Mooc (78. Kubinski), Váňa – Ndanusa (78. Gaži).

Comments are closed.