Bospor zajímavě posiluje sportovní úsek!

Před osmi lety přivedl Liberec k vítězství v MOL Cupu, v nejvyšší soutěži vedl rovněž Příbram nebo Teplice, šéfoval i akademiím v Mladé Boleslavi či Opavě. Padesátiletý David Vavruška se stal od nové sezóny sportovním manažerem FK Bospor Bohumín, navíc povede dorostenecký tým, a při své civilní profesi mentálního kouče bude spolupracovat i s místními oddíly házené a florbalu.

Na první pohled to vypadá na docela široký záběr, v Bosporu totiž David Vavruška časem přebere i náplň práce sekretáře klubu. „Tohle propojení dává smysl. Když se David přistěhoval do Bohumína, byl by hřích toho nevyužít. On sám už se vidí víc v jiné roli, než je práce fotbalového trenéra, věnuje se mentálnímu koučinku, což spolupráci dává další rozměr,“ řekl předseda FK Bospor Lukáš Fluxa.

Nová posila sportovního úseku navíc souhlasila, že u dorostu nahradí v roli kouče také Dušana Sochu, který už časově nestíhal všechny své aktivity. „V minulosti jsme měli problémy s motivací kluků, kdy ne všichni měli v sobě touhu poprat se o místo v divizním týmu mužů. Zkusíme to díky Davidovým zkušenostem v oblasti mentoringu v budoucnu změnit,“ konstatoval šéf fotbalového Bosporu.

V neposlední řadě si vedení klubu slibuje od příchodu Davida Vavrušky i posílení oblasti sportovního úseku klubu. „Zná spoustu hráčů, pohybuje se ve fotbalovém prostředí už dlouho. Rukama mu prošla řada fotbalistů. Navíc poznal také práci v jiných klubech, a někdy mám pocit, že by nám nové vidění mohlo pomoci fungování v dlouho zajetých kolejích v Bosporu změnit k lepšímu. Moc se těšíme na tuto spolupráci a věříme, že bude opravdu dlouhodobá,“ prohlásil předseda Lukáš Fluxa.

David Vavruška se narodil 14. září 1972 v Opavě. Jeho aktivní fotbalovou kariéru ukončily zdravotní problémy, ale sport si zamiloval natolik, že už v 19 letech odstartoval svou dráhu trenéra.
Prošel pražské týmy v nižších soutěžích, působil u mládeže například v Bohemians, a v roce 2011 se stal trenérem ligové Příbrami, se kterou dosáhl na 9. místo. Následně působil v druholigové Opavě a poté se upsal Liberci. Tým převzal po současném reprezentačním kouči Jaroslavu Šilhavém a čtvrtým místem se kvalifikoval do Evropské ligy UEFA. Následně se přesunul k liberecké juniorce, aby se pak v roce 2015 znovu vrátil k áčku, a dovedl Slovan k vítězství v národním poháru v MOL Cupu.
Poté jej zlákaly Teplice, ale chvíli poté přesídlil na Žižkov, aby v dalších letech působil převážně u mládeže. Vedl také akademii v Mladé Boleslavi nebo Opavě, na jaře působil s Romanem Westem v druholigovém Třinci.
Kdysi byl pro svou bouřlivou povahu znám jako „Český Mourinho“, ale kvůli zdravotním potížím prošel velkou osobnostní proměnou. Byl o tom natočen půlhodinový dokument (lze jej pustit ZDE). Dnes pracuje jako mentální kouč, společnost SMT Academy nabízí služby v oblasti sportovní psychologie, mentálního koučinku a mentoringu (více ZDE).

Comments are closed.